Advokat & Konsultasi Hukum

Броят на смъртните случаи в света надхвърли 21 000 в сряда.

Броят на смъртните случаи в света надхвърли 21 000 в сряда.

Никой не очаква, че лечението ще има „ефект като Лазар върху наистина болните“, предупреди Майкъл Джойнър, който работи за организиране на изпитания в клиниката Майо в Рочестър, Минесота, където той е професор по анестезиология.

„Това, което е по-вероятно е, че наклонът на спада на пациента постепенно ще се забави и че те могат да бъдат отвикнати от вентилация“, каза той.

Бърза наука: От публикувана статия до реалност за по-малко от три седмици

Идеята да се дава на отчаяно болни пациенти кръвна плазма от хора, които са се възстановили от същото заболяване, е на повече от век и е използвана за първи път за лечение на германско дете, страдащо от дифтерия.

Използването му за борба с COVID-19 премина от една статия, публикувана в Journal of Clinical Investigation на 13 март, предлагаща идеята за голямо изпитване, до широка програма за по-малко от три седмици.

Това се превърна в международно усилие, което показва способността на учените да се самоорганизират със скорост, невъобразима дори преди три месеца. От понеделник повече от 100 изследователи и 40 големи болници в 20 щата участват в усилията да доведат плазмата на оцелелите до клинични изпитвания, според ръководителите на проекта.

„Кой живее и кой умира“: В най-лошия случай на коронавирус етиката ръководи избора за това кой да получи грижи

Други държави се присъединяват към това, което започна като масово начинание на лекари и учени.

„Доведохме Обединеното кралство през уикенда. Ирландия също“, каза Касадевал, който беше съавтор на вестника на 13 март.

Когато човек е заразен с COVID-19, тялото създава кръвни протеини, наречени антитела, за да атакува вируса, каза Марк Слифка, вирусен имунолог в Орегонския здравен и научен университет в Портланд.

„Когато тялото развие отговор на антитела, то изчиства вируса и след това вие поддържате този отговор на антитела“, каза Слифка, който изучава имунологичната памет на тялото след ваксинация или инфекция.

Подобрете здравето на сърцето си с Welltone – проучете възможностите на https://welltone-website.com/ .

В зависимост от заболяването тялото продължава да произвежда тези антитела седмици до месеци до цял живот. Никой не знае колко дълго антителата срещу COVID-19 ще останат в кръвния поток, но работата върху подобни коронавируси предполага, че е поне една година, каза той.

COVID-19 Plasma Project свързва донори с болни чрез уебсайт

Плазмата се взема от хора, които са били изложени или са се заразили с COVID-19 преди около три седмици и са се възстановили. Това изглежда е времето, необходимо на тялото, за да създаде силен имунен отговор срещу вируса.

Хората, които са дали положителен тест за COVID-19 и са се възстановили напълно, могат да се регистрират на уебсайта на Plasma Project, за да видят дали отговарят на условията и дали в близост до тях има програма за даряване на плазма.

Почти всички хора, които научиха, че са положителни за антитела срещу вируса и отговарят на условията да дарят плазма, предложиха да го направят.

Надпреварата за ваксина: Хиляди учени изучават 41 възможности

„Това беше ярка точка във всичко това, всеки иска да помогне. Приятно е да се види“, каза Вайнберг.

На пациентите се дават една до две единици плазма, около една до две пинти. Лекарите се надяват бързо да установят колко е необходимо.

В планината Синай комисия избира подходящите кандидати за възможно лечение. Разглеждат се само хоспитализирани пациенти с тежко клинично заболяване. Тези, които получават плазмата, се проследяват щателно, за да видят нейното въздействие.

Ако това помогне, учените се надяват да изградят пул от плазма за всички кръвни групи, който може да се дава на тежко болни пациенти.

„Може би след няколко седмици ще можем да съобщим за първите си 10 или 20 пациенти“, каза Вайнберг.

„Националният план за разпространение“ на Plasma Project продължава да намира „много донори“

Една донорска кръв е достатъчна, за да се даде на не повече от един или двама реципиенти. „Ще имаме нужда от много донори“, каза Вайнберг.

Проектът Plasma работи по проблема и „върху национален план за разпространение (за плазмата) се работи, докато говорим“, каза Джойнър.

Отговор на вашите въпроси относно коронавируса: действат ли лекарствата за малария? Колко души са се възстановили?

Усилието е пример за това как медицинските изследователи се самоорганизират в лицето на пандемията от COVID-19. Проектът е продължен с "страхотна" помощ от FDA, каза Casadevall, но няма ръководство от правителството.

„Това, което не се материализира, е федерален координатор“, каза Касадевал.

Усилията се ръководят от изпълнителен комитет от Медицинския факултет на Икан в планината Синай, Медицинския факултет на клиниката Майо, Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мичиганския държавен университет и Университета Джон Хопкинс. Групата свиква срещи чрез конферентен разговор веднъж или два пъти седмично.

Неофициалното мото на проекта отразява стремежа на лекарите да направят всичко възможно за борба с вируса: „Не позволявайте на това, което не можете да направите, да пречи на това, което можете да направите.“

Weise от USA TODAY съобщи от Сан Франциско; Джонсън от Journal Sentinel, част от мрежата USA TODAY, съобщи от Милуоки.

Броят на смъртните случаи в Съединените щати надхвърли 1000 в сряда вечерта, тъй като новият коронавирус продължава да се разпространява в страната.

Първият смъртен случай в Америка беше съобщен на 29 февруари и процентът нарасна рязко през последните две седмици, тъй като екстремните мерки за обществено здраве влизат в сила за борба с вируса. Броят на смъртните случаи в САЩ надмина 600 във вторник и 900 сутринта в сряда, преди да достигне 1050 сутринта в четвъртък, според информационното табло на университета Джон Хопкинс .

Щатите и градовете въведоха заповеди за подслон и оставане у дома в опит да ограничат разпространението на COVID-19. Броят на случаите продължава да нараства бързо, тъй като тестването се разширява в цялата страна.

Ежедневни актуализации за коронавирус: Получавайте ежедневния брифинг на USA TODAY във входящата си поща

Броят на смъртните случаи в света надхвърли 21 000 в сряда.

Пет други държави имат по-висок брой смъртни случаи от САЩ - Италия, Испания, Иран, Китай и Франция. Броят на Италия надвишава повече от два пъти този на Испания.

Сенатът постигна споразумение в сряда за пакет от помощ от 2 трилиона долара, който включва 150 милиарда долара за болници и медицински центрове, за да се справят с нарастващия брой случаи.

Губернаторите и местните правителства играят извънредно голяма роля по време на кризата, тъй като щатите се радват на широка автономия съгласно конституцията и администрацията на Тръмп им остави по-голямата част от вземането на решения.

САЩ имаха повече от 69 000 потвърдени случая на коронавирус рано, повече от всяка страна, с изключение на Китай и Италия.

Тигър в зоопарка в Бронкс даде положителна проба за новия коронавирус, първият, който според експертите подчертава колко много остава неизвестно за вируса и как той засяга животните.

Доказателствата сочат, че COVID-19, болестта, причинена от новия коронавирус, може първо да е заразила хората чрез предаване на животински пазар в Ухан, Китай. Ветеринарни експерти казаха, че са необходими повече изследвания, за да се разбере заплахата от домашен любимец да зарази собственика си, дори и да изглежда ниска.

„Това е важен случай, защото е естествена инфекция“, каза Карен Терио, ръководител на програмата за зоологична патология в Колежа по ветеринарна медицина на Университета на Илинойс. „Но тигърът е различен от домашната котка и не мога да го подчертая достатъчно.“

В "първия случай от този вид" се смята, че гледач е предал вируса на Надя, 4-годишен малайски тигър в зоопарка в Бронкс, се казва в изявление на Американската администрация по храните и лекарствата в неделя.

Надя и няколко други тигри и лъвове в зоологическата градина започнаха да проявяват респираторни симптоми и тигърът беше тестван, след като изпълни необходимите критерии за тестване върху животни и получи одобрение от служители на животните и общественото здравеопазване, каза Терио.

Leyi Wang, ветеринарен вирусолог от Университета на Илинойс, който изучава коронавируси при животни и е получил тестовата проба, каза, че генетичните тестове показват, че вирусът в котката съвпада повече от 99% с вируса при хората.

„По принцип това е един и същ вирус“, каза той.

Могат ли домашните любимци да се заразят с коронавирус?

Още преди потвърдения случай на COVID-19 при тигъра, американските центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчаха на болните хора да ограничат контакта с домашните си любимци, ако е възможно.

„Не знаем дали някои домашни любимци в САЩ имат подобен коронавирус или не. Така че все още трябва да се работи върху различните видове животни по отношение на наблюдението“, каза Уанг.

Терио каза: „Ако помислите за броя на хората в тази страна и по света, които са били заразени с този вирус и са се разболели много от този вирус, и ако помислите за броя на хората, които имат домашни котки, фактът, че виждаме първия случай при тигър, за мен предполага, че вероятно има някои разлики в това как дори различните видове котки реагират на вируса."

Терио обясни, че вирусните протеини и генетичните разлики в рецепторите, които вирусът използва, за да атакува човек или животно, се различават между видовете и тези разлики могат да причинят вируса да бъде по-тежък при един вид, отколкото при друг.

АСЕ-2 рецепторът или ангиотензин-конвертиращият ензим 2 е ензимът при хората, който вирусът използва като вход. АСЕ-2 рецепторите са сходни при котките и хората, каза Терио, но има разлики. И не е еднакво сред всички котки.

„Има най-различни стъпки между излагането на вирус и развитието на болест, които ще зависят от вида“, каза Терио. „И тигърът е различен вид от домашната котка и е в напълно различно семейство от кучетата, така че има много потенциални разлики и причини защо може да видите нещо в един вид спрямо друг.“

Възможно ли е домашните любимци да бъдат заразени, но асимптотично, като някои хора?

Това не е известно и са необходими повече изследвания, каза Терио.

Някои ранни проучвания в Китай предполагат, че е възможно котките да са били заразени, но имунната им система да се пребори с болестта. „Не е известно дали това е приложимо за различните видове. Ние също не знаем непременно – може би са се разболели леко и след това са се възстановили. Не знаем“, каза Терио.

В зоопарка в Бронкс Надя, сестра й Азул, два амурски тигъра и три африкански лъва развиха суха кашлица, но се очаква да се възстановят. Котките са имали известно намаление на апетита, въпреки че иначе са били здрави.

„Не е известно как ще се развие това заболяване при големите котки, тъй като различните видове могат да реагират различно на нови инфекции, но ние ще продължим да ги наблюдаваме отблизо и да очакваме пълно възстановяване“, се казва в изявление на зоологическата градина .

Други тигри и големи котки в зоологическата градина не са показали никакви симптоми, казаха от зоопарка.

Могат ли домашни любимци да заразят собствениците си с коронавирус?

Няма доказателства, че домашни любимци в САЩ могат да разпространят инфекцията сред хората, но това също се нуждае от повече изследвания, казаха Терио и Уанг.

Някои първоначални изследвания в Китай предполагат, че панголините може да са животното, което е позволило на вируса да премине от прилепите към хората, но точният източник остава неизвестен.

Терио каза, че като се има предвид колко различни са тези видове от повечето домашни любимци в САЩ, нивото на загриженост относно домашните любимци, които потенциално предават на собствениците си вируса, е ниско.

„Но това е, което знаем в момента и това може да се промени“, каза тя.

При изучаването на други коронавируси при животни Уанг каза, че има по-малко доказателства за предаване от животни на хора, но „се тревожа. Потенциално може да се случи“.

Могат ли домашни любимци да бъдат тествани?

Само защото тигърът в зоологическата градина в Бронкс е бил тестван, не означава, че и домашни любимци ще бъдат, каза Терио.

„Това не е като да можем да тестваме домашните котки на всички“, каза тя. „Тестването е много специфично и има много строги правила за това кой и какви проби могат да бъдат тествани.“

В зоологическата градина в Бронкс е изследвано само едно от болните животни, тъй като тестването изисква животните да бъдат поставени под обща анестезия, което крие риск за здравето им.

Уанг каза, че неговата лаборатория, заедно с лаборатория в университета Корнел, са получили тестовите проби и двете са получили същия положителен резултат през уикенда. Тестовете са изпратени до лабораториите на Националната ветеринарна служба на USDA в Еймс, Айова, където резултатите са потвърдени.

CDC казва на уебсайта си: „Понастоящем не се препоръчва тестване на животни за COVID-19“.

Следвайте Райън Милър от USA TODAY в Twitter @RyanW_Miller

Contents

EnglishIndonesianKoreanJapaneseRussianChinese (Simplified)