Advokat & Konsultasi Hukum

A 25 mcg-os adag a 100 mcg-os felnőtt adag egynegyede

A 25 mcg-os adag a 100 mcg-os felnőtt adag egynegyede

A hatékony gyermekkori vakcinák széles körben elterjedt alkalmazásával a gyermekbénulás 1979 óta nem terjedt el az Egyesült Államokban. Világszerte a gyermekbénulás két típusát felszámolták, csak az 1-es típus maradt forgalomban, ami azt jelenti, hogy az eseteket be lehet importálni, ahogy az Londonban is történt. A gyermekbénulás nagyon fertőző, könnyebben terjed, ha nem megfelelő a kézhigiénia és a higiénia. Egy sebezhető (nem oltott) családtagokkal rendelkező háztartásban a másodlagos megbetegedések aránya akár 90-100% is lehet.

Milyen tüneteket okoz a gyermekbénulás?

Sok vírushoz hasonlóan a legtöbb ember nem érzi magát rosszul, sőt a gyerekek 70%-ának nincsenek tünetei. Mások azonban úgy érzik, hogy körülbelül 10 napja influenzás állapotban vannak, és a betegség súlyossága az életkorral növekszik. Körülbelül 4 gyermekből 1-nél jelentkeznek olyan tünetek, mint a láz, a rendkívüli fáradtság, a fejfájás, a hányás és az izomfájdalmak vagy a nyak merevsége. Ritkán (az esetek kb. 1%-ában) ha a vírus megfertőzi az agyat és a gerincvelőt, izomgyengeséget és bénulást okozhat. A legtöbb ember idővel visszanyeri a mozgását, de ritkán a vírus befolyásolhatja a légzéshez használt izmokat. Amikor ez megtörténik, a gyermekbénulás életveszélyes.

A gyermekbénulás kezelhető?

Igen, a kezelés magában foglalja a kórházi kezelést, ahol a fájdalom kontrollálható, és szükség esetén légzéstámogatást nyújtanak. A terápia nyújtó és erősítő gyakorlatokkal segíthet a mozgás helyreállításában.

A gyermekbénulás megelőzhető

Kétféle vakcina akadályozza meg a gyermekbénulást: az inaktivált poliovírus vakcina (IPV) és az orális poliovírus vakcina (OPV). Az Egyesült Államokban a szokásos gyermekkori vakcinázási ütemterv tartalmazza az IPV-t. A vírus inaktivált (elölt) változatának bemutatásával az immunrendszer antitesteket fejleszt a poliovírus mindhárom típusa ellen. Az Egyesült Államokban a gyermekek négy adag inaktivált polio vakcinát (IPV) kapnak 2 hónapos, 4 hónapos, 6 és 18 hónapos korukban, valamint egy emlékeztető oltást 4 és 6 éves kor között. be kell szereznie az ötödik adagot. Az Egyesült Királyságban a gyerekek összesen öt adagot kapnak a 8., 12. és 16. héten, 3-4 hónapos korukban és 14 éves korukban.

Ha a gyermekbénulást majdnem felszámolták, hogyan került Londonba?

A polio megjelenése a londoni szennyvízben nem teljesen váratlan – időnként felbukkannak ilyen esetek, de idővel nem észlelik őket. Ez az Országos Egészségügyi Szolgálat kiváló közegészségügyi felügyeleti kapacitásának bizonyítéka. Ebben az esetben úgy tűnik, hogy a szennyvízben talált, vakcinából származó gyermekbénulás vírusok szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ami azt jelenti, hogy a fertőzés szorosan összetartozó emberek között történik. Az ügynökség most azt próbálja kideríteni, hogy történik-e közösségi terjedés. De hogyan tud újra felszínre kerülni egy kiirtottnak nyilvánított törzs?

A válasz az orális polio vakcina működésében rejlik. Az OPV vakcina a vírus élő, de legyengített változata, és a bélrendszerben szaporodva immunitást vált ki. Emiatt a legyengült vírus több héttel az oltás után elszabadul, és rossz higiénia és ritka kézmosás esetén más emberekre is átterjedhet. Ha a legyengült vírus nem mutálódik, ez a terjedés segít a közeli érintkezők immunizálásában. Ha azonban a legyengült vírus mutálódik és megerősödik, egy be nem oltott személy megbetegedhet. Ritkán a vakcinából származó poliovírus (VDPV) bénító gyermekbénulást okozhat. A globális gyermekbénulás felszámolási program az oltásokkal járó ártalmakat kívánta csökkenteni, ezért amint lehetett, változtattak az OPV-n.

A 2-es típusú törzset kihagyták az orális vakcinából, mert ez volt az a törzs, amely a legvalószínűbb, hogy vakcinával összefüggő gyermekbénulást okoz. Amikor 2015-ben a 2-es szerotípust kiirtottnak nyilvánították, az OPV bivalens törzs lett (csak az 1-es és 3-as típus), és az IPV-t hozzáadták a menetrendhez. Amikor egy gyermek először kap IPV-t, mindhárom típus ellen antitesteket fejleszt ki, így később nem kaphat meg vakcinából származó gyermekbénulást. Az alacsony immunizálási lefedettség és a csak két szerotípust tartalmazó vakcinára való átállás kombinációja azonban űrt hagyott nyitva a 2-es típusú VDPV újbóli megjelenése előtt.

A vakcinavírus Londonban olyan emberek között is elterjedhet, akiket soha nem oltottak be. A járvány okozta zavarok miatt az oltottság 86% -ra esett vissza, így 14%-uk védtelen maradt. Ezek az egyének megfertőződhetnek a vakcinával összefüggő törzzsel, és továbbadhatják azt másoknak. Emiatt a két kulcsüzenet a következő: 1) a szennyvíz-felügyelet rendkívül hasznos a feltörekvő kórokozók azonosításában, és 2) a védőoltás továbbra is a megelőzés kulcsa. Ellenőrizze gyermeke IPV vagy OPV immunizálási ütemtervét, és számolja meg az adagokat. Ha nem biztos abban, hogy gyermeke beoltott-e, hívja az alapellátást nyújtó szolgáltatót, és foglaljon időpontot védőoltásra, hogy utolérje a járvány idején kihagyott adagokat.

Erőforrások

Rutin gyermekbénulás elleni védőoltás | CDC

Gyermekbénulás és poliovírus | CDC

A vakcinából származó gyermekbénulás felfutásban van. Megállíthatja a terjedést egy új vakcina? : Kecske és szóda : NPR

A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők mostantól jogosultak a COVID-19 elleni védőoltásra. Ebben a hónapban további lépések történtek a járvány elleni küzdelemben, mivel az egészségügyi tisztviselők engedélyezték a csecsemők és kisgyermekek COVID-19 elleni védőoltását.

A hónap elején az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) független oltóanyag-tanácsadói megszavazták az 5 év alatti gyermekeknek szánt Moderna és Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinák engedélyezését. Ez a korcsoport körülbelül 18 millió csecsemőt képvisel.

Az oltásokkal foglalkozó tanácsadó testület 21 oltóanyag-, immunológiai és fertőző betegség-szakértőből, epidemiológusból, gyermekorvosból és vakcinakutatóból állt. Egyhangúlag megszavazták az oltások engedélyezését, miután megállapították, hogy a csecsemők, kisgyermekek és óvodás korú gyermekek bármelyik vakcinával történő beoltásának előnyei felülmúlják az esetleges kockázatokat.

A vélemények szerint a Moderna és a Pfizer-BioNTech vakcinák biztonságosnak és hatékonynak tűnnek kisgyermekek és 6 hónaposnál idősebb csecsemők számára. Ezenkívül a mellékhatások, köztük a láz és a fáradtság, jellemzően enyhék voltak mindkét vakcina esetén, és kevésbé gyakoriak, mint a felnőtteknél.

Ugyanez a szakértői testület támogatta a Moderna 6 és 11 év közötti gyermekeknek szánt félméretű vakcináit és a tinédzserek standard dózisait is. Korábban a Pfizer-lövés volt az egyetlen lehetőség ezekben a korcsoportokban.

A jóváhagyással az ország legfiatalabb gyermekei egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy megkapják a védőoltást, közel 2,5 évvel a járvány előtt. Ők voltak az utolsó korosztály, ahol nem jutottak vakcinához, és sok gondozó igyekezett megvédeni legkisebb gyermekét.

A Centers for Disease Control (CDC) tanácsadói ezután támogatták az FDA ajánlásait, és aláírták mindkét oltást minden csecsemő és 6 hónapos és idősebb gyermek számára.

Mi az a Pfizer vakcina?

A Pfizer-BioNTech oltás egy mRNS vakcina. A COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus ártalmatlan hírvivő RNS-részét (mRNS) tartalmazza. Az mRNS megtanítja a sejteket, hogy a szervezet immunrendszere hogyan reagáljon gyorsan és hatékonyan a SARS-CoV-2-re. Amint a szervezet immunválaszt vált ki, https://animale-me-gummies-official.top/ kiválasztja a vakcina összetevőit, mint minden olyan anyagot, amelyre a szervezetnek már nincs szüksége.

A Pfizer vakcina 6 hónapos kortól 4 éves korig csecsemők számára engedélyezett. A teljes vakcinázási ütemterv három adagból áll. Az első két adagot 3 hét különbséggel kell beadni, majd az utolsó adagot legalább 8 héttel később.

A 3 mikrogrammos (mcg) adag a felnőttek 30 mikrogrammos adagjának egytizede. Az ütemterv eredetileg két adag volt, de nem nyújtott kellő védelmet a tesztelés során, így a Pfizer egy harmadik oltást adott hozzá az omikronhullám alatt.

A vakcinák hatékonysága 80,3% 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekeknél.

Mi az a Moderna vakcina?

A Pfizer-BioNTech-hez hasonlóan a Moderna vakcina is egy mRNS-oltás, és ugyanúgy működik. Mindazonáltal, míg a Pfizer és a Moderna vakcinái az mRNS-technológián alapulnak, az összetételük eltérő.

A Moderna vakcina 6 hónapos kortól 5 éves korig engedélyezett. Az oltási ütemterv két adagból áll, 4 hét különbséggel.

A 25 mcg-os adag a 100 mcg-os felnőtt adag egynegyede.

A vakcinák hatékonysága 50,6% a 6 hónapos és 2 éves kor közötti csecsemőknél, ami 36,8%-ra csökken a 2 és 5 év közötti gyermekeknél. Ez azt jelenti, hogy a vakcina elég hatékony a súlyos betegségek megelőzésére, de kevésbé hatékony az enyhébb fertőzések megelőzésére.

Ezen adatok fényében a Moderna azt fontolgatja, hogy egy emlékeztető oltással egészítse ki oltási ütemtervét. Jelenleg azzal az ígérettel ösztönzi a gyerekeket, hogy nyomon követik fejlődésüket, és a nyár folyamán közzéteszik az új adatokat.

Be kell oltanunk ezt a csoportot?

Az Omicron hullám alatt megugrott a kórházi kezelések száma a kisgyermekek körében.

Ezenkívül a kisgyermekek súlyos betegségei miatti kórházi kezelések terhe megegyezik vagy meghaladta az egyéb vakcinákkal megelőzhető betegségek, például az influenza terheit. A COVID-19 miatt kórházba került 5 éven aluli csecsemők körülbelül 63% -ának nem volt egészségügyi problémája. Bár lényegesen kevesebb a felnőttek kórházi kezelésénél és halálozásánál, ez nem jelenti azt, hogy ezt a korosztályt ki kellene zárni a COVID-19 elleni védőoltás védeleméből.

A szakértői testület tagjai megjegyezték, hogy a kisgyermekek súlyos megbetegedésének és elhalálozásának esélye minimális, de ez még mindig lehetséges védőoltással megelőzhető.

A gyermekek beoltása segít korlátozni a vírus terjedését és megvédeni azokat, akik nem kaphatják meg a vakcinát, vagy nem adnak megfelelő immunválaszt. Ebbe a csoportba tartoznak az oltóanyag-összetevőkre allergiások és az immunhiányos személyek.

Még akkor is, ha a gyerekek már átestek a COVID-19 fertőzésben, további védelmet kaphatnak az oltással. Az adagjukat azonban a tünetek megjelenésétől vagy a pozitív teszt eredményétől számított 3 hónapra kell módosítani. A késleltetés az elsődleges és az emlékeztető adagokra vonatkozik.

Mennyi az oltás felvételi aránya?

A Kaiser Family Foundation non-profit szervezet nemrégiben végzett felmérése feltárta, hogy minden ötödik gondozó és szülő szívesen beoltaná kisgyermekeit a lehető leghamarabb. Majdnem 5-ből 2 tervezi, hogy megvárja, hogyan hat a vakcina a bejelentett mellékhatások tekintetében. A maradék 5-ből 2 nem szívesen immunizálja gyermekeit.

Contents

EnglishIndonesianKoreanJapaneseRussianChinese (Simplified)