Advokat & Konsultasi Hukum

Те са от всички възрасти, със и без основни заболявания.

Те са от всички възрасти, със и без основни заболявания.

„Предвид обема, който виждаме, не мисля, че това е изолирано, което означава, че не е нещо, което е просто случайно, спорадично и с малък обем. Има много пациенти“, каза Чен.

Той е виждал различни степени на тежест в тези случаи: Някои са пациенти, които са били хоспитализирани, но все още се възстановяват от по-тежки симптоми, а други пациенти са тези, които са имали леки симптоми, които никога не са изчезнали. Те са от всички възрасти, със и без основни заболявания.

Симптоми като задух, слабост, умора, сърдечни проблеми и неврологични проблеми изглежда продължават, каза той.

Той също така вижда много депресия и тревожност, които според него произтичат от несигурността относно техните симптоми, трудността да се намерят лекари, които да помогнат, и разочарованието от обществото като цяло.

ЗА АБОНАТИ: Тя беше медицинската сестра във вирусната снимка. Какво казва тя сега

Той каза, че може да се сети за един друг вирус, който има дълготраен ефект, и това е човешкият имунодефицитен вирус, който причинява СПИН. Но при ХИВ вирусът остава в тялото и продължава да се размножава, причинявайки заболяване.

С COVID-19, според сегашното разбиране, изглежда, че вирусът протича след няколко седмици и тестът на пациента ще бъде отрицателен, но все още има симптоми, каза той. Продължителните симптоми изглежда са от първоначалната инфекция, каза той.

„Това означава, че първоначалната инфекция е накарала тялото ви да реагира по определен начин и са нанесени някои щети“, каза Чен. „И тъй като имате симптоми след първоначалната инфекция, се предполага, че това увреждане е дълготрайно. И, за съжаление, може да са седмици, може да са месеци. Не знаем колко добре тялото ще се възстанови и ще излекува тези увредени органи. Но има риск това да е завинаги.”

Някои аризонци в разгара на болестта

Стейси Андерсън, 51, работи в здравеопазването в Лейк Хавасу Сити. Започна да се чувства зле, със силно главоболие, треска, световъртеж и високо кръвно налягане. Тя дори не мислеше, че може да е COVID-19, но приятелки медицински сестри настояха да отиде в спешното отделение. Мислеше със сигурност, че ще се прибере тази вечер.

Тя даде положителна проба за вируса, докато беше в спешното отделение на 1 юни. Направена й беше необичайна рентгенова снимка на гръдния кош и сърцето й беше разширено и лекарите я приеха, за да следят белите й дробове и да се уверят, че няма напредване до пневмония. Два дни беше в болницата.

Уебсайтът на Welltone ( https://welltone-website.com/bg/ ) е вашата дестинация за уелнес на сърцето.

Шест седмици по-късно тя все още изпитва някои симптоми. Седмици след хоспитализацията тя все още вдигаше треска няколко дни. Все още има главоболие и изтощение.

„Дори не мисля, че вероятно съм оставал буден осем, 10 часа подред. Това е просто много умора в момента“, каза Андерсън.

Започва да се връща на работа, бавно и гъвкаво. Но тя е чувала за други, които са се опитали да се върнат на работа и са имали неуспехи в симптомите си. Стресът изглежда е влошаващ фактор, както е при повечето състояния, каза тя.

Беше психически трудно да разбера защо тя е имала по-трудно време да се върне към нормалното, когато другите са успели да се отърсят от симптомите по-бързо. Тя очакваше, че ще бъде „болна като куче“ за седмица или две, след което ще се върне към нормалния живот. Но тя разбра, че няма нищо нормално в COVID-19.

„Бавно осъзнавам, че определението за „възстановен“ е много различно. Не знам кога човек може да каже, че се е възстановил“, каза тя.

Трудно се върви напред

Билота, жената от Чандлър, която е болна от март, отиде в спешното отделение през това време, за да бъде оценена. И двата пъти тя беше изпратена вкъщи, за да се справи сама със симптомите.

„Повече от веднъж съм мислил, че ще умра. … Разбирам защо хората умират вкъщи от това. Идва от нищото и е толкова силно. Усетих го в сърцето си. Усетих във всеки орган на тялото си. Просто бях напълно стресиран. Тялото ми беше претоварено“, каза тя.

Взеха й тампон за тест в началото на април, когато намирането на тест беше трудно, но й казаха, че държавната лаборатория е отменила теста й. Лекарят й не беше сигурен защо. Но въз основа на нейните симптоми и експозиция нейният лекар каза, че е сигурна, че това е COVID-19.

След около четири седмици тя смяташе, че се справя по-добре. Но месеци по-късно тя изглежда не може да го изрита напълно. Недостигът на въздух, усещането за задушаване просто няма да изчезнат и не приличат на задръстванията в гърдите, които идват с типичната настинка.

Навигирането в системата на здравеопазването за справяне с болестта беше разочароващо. От кабинета на нейния първичен лекар казаха, че не могат да я видят, а от спешното отделение й казаха да се срещне с нейния лекар. Беше постоянно напред-назад. Отне пет седмици, за да отида при пулмолог.

Тя се връща на работа, но използва ваканционни дни и болнични, за да улесни пътя си обратно към пълна седмица. Всичко - всякакъв стрес, движение, хранене - влияе върху нейното дишане. Трудното дишане води до умора. Тя не знае кога ще свърши.

COVID-19 „играе умствени игри с вас“, каза Билота.

Точно когато мислите, че може да сте по-добре, това се връща.

„Опитвам се да не мисля за дългосрочни усложнения, просто за да преживея това. … Емоционално беше изтощително, ужасяващо и отварящо очите.“

Свържете се с репортера Рейчъл Лейнганг по имейл на rachel.leingang@gannett.com или по телефона на 602-444-8157, или я намерете в Twitter и Facebook .

Договорът изисква съоръженията на Ensign да разполагат с общо 94 легла в квалифицирани старчески домове във Финикс и Тусон, специално за следболнични пациенти с COVID-19, които се нуждаят от допълнителни грижи и все още имат положителен тест за новия коронавирус, който причинява COVID- 19.

Щатът се надява да сключи договор за общо 300 такива легла, каза директорът на Министерството на здравеопазването на Аризона д-р Кара Крист пред The ​​Arizona Republic.

„Това, до което в крайна сметка стигнахме със St. Luke's, беше, че има около 225 легла, ако бъдат напълно възстановени и с персонал. Така че това всъщност ще бъдат повече легла, налични в лицензирани, регулирани съоръжения“, каза Христос.

„Това ще изясни много хора, които седят в болницата, защото нямат отрицателни тестове (COVID).“

Banner Health тази седмица разшири броя на пост-акутните легла в рамките на своята система чрез партньорство с базираната в Пенсилвания компания Select Medical и също така ще се възползва от договорените с щата легла за старчески домове.

„Това определено е подобрение. Чувстваме ли, че можем да си починем? Абсолютно не“, каза Розенбах.

Свети Лука е „последна инстанция“

Въпреки че държавните здравни служители са осигурили оператор за бившата болница „Свети Лука“ във Финикс, който да се грижи за пациенти с COVID-19, Христос каза, че използването на съществуващи, специални легла в старчески домове е по-добро решение за пациентите, нуждаещи се от пост-акутна грижа.

„Имаме изпълнител, който би могъл да се намеси и да управлява (Св. Лука). Ще работи под управлението на Министерството на здравеопазването на Аризона. Но това е нещо като последна мярка“, каза Христос.

Легендарните заведения имат опит с пациенти с COVID-19 и са готови да ги приемат, каза тя.

„От гледна точка на застъпничеството на пациента, това е много по-добро място за нашите жители на Аризона от Свети Лука“, каза Христос. „Свети Лука е там, ако ни потрябва, и ние продължаваме да го охраняваме, за да го поддържаме работещ... Готови сме да отидем, ако ни потрябва. Просто смятаме, че това е по-добра алтернатива.“

„Това ще бъде активно, улеснено поставяне от пренапрежителната линия“, каза Христос.

Електронна система локализира наличните легла и подходящите грижи, като равномерно разпределя пациентите, така че нито едно съоръжение или система да не бъде претоварено от пациенти.

Христос каза, че държавата плаща на заведенията за дългосрочни грижи да поддържат леглата за пациенти с COVID-19. Държавата също ще осигури някакво заплащане за опасност, но не плаща разходите за персонал, каза тя.

„Ние им даваме такса за задържане на легло за легла, в които в момента няма хора, а след това, когато ги поставим, те ще таксуват застраховката и програмата чрез HRSA ( Администрацията за здравни ресурси и услуги ) за неосигурени лица “, каза Христос.

„Ще работим с тях, ако не могат да одобрят неосигурените чрез HRSA.“

Изписване на пациенти на вентилатори

Banner Health разполага с отделение за възстановяване на критични заболявания с 32 легла в партньорство с Select Medical, което може да се грижи за пациенти, които са били изписани от болницата, но все още са на вентилатори.

„Тези пациенти няма да слязат от вентилаторите в краткосрочен план. Те могат да бъдат на тази грижа за месец или повече ... Те са на ниво, на което могат да бъдат преместени в звено, което е специализирано в този вид грижа “, каза Розенбах.

„В болницата има отделения за понижаване, но тези специализирани доставчици след остро лечение, в Select Medical в този случай, са специализирани в този вид грижи.“

Във вторник Banner и Select Medical разшириха броя на леглата до 60. Вече 17 пациенти са прехвърлени в новодобавените легла, освобождавайки място в обикновените болнични легла на здравната система, каза Розенбах.

„Ние използваме сложни инструменти за данни, за да идентифицираме кои пациенти трябва да преминат към кое ниво на пост-акутна грижа и след това можем да действаме върху тези данни като екип“, каза тя.

Други видове пост-акутна грижа за пациенти с COVID-19, в допълнение към старческите домове и възстановяването от критично заболяване, са рехабилитация и домашни грижи, включително хоспис, каза Розенбах, чиято работа е по-натоварена от обикновено по време на пандемията от COVID-19.

„Ние изпитваме това и през сезона на грипа, но не в такава степен“, каза тя.

„Твърде много“ пациенти с COVID-19 в болниците в Аризона

Хоспитализациите на пациенти с потвърден и предполагаем COVID-19 в Аризона изглежда са достигнали плато и може да намаляват. Тази седмица общият брой на хоспитализациите падна под 3000 пациенти в цялата страна за първи път от 1 юли.

Но нивото на пациентите с COVID-19 в болниците в Аризона все още е твърде високо, подчертават болничните служители. Болниците Banner превърнаха частни стаи за пациенти в двойни. В медицинския център Valleywise Health във Финикс в някои стаи с COVID-19 има четирима пациенти.

Болниците назначават персонал от други държави, а съществуващите служители работят на допълнителни смени, за да се справят с броя на пациентите, които са критично болни.

Свържете се със здравния репортер Стефани Инес на Stephanie.Innes@gannett.com или на 602-444-8369. Следвайте я в Twitter @stephanieinnes .

Подкрепете местната журналистика. Абонирайте се за azcentral.com днес.

Консултантите по лечение на зависимости прогнозират, че с отшумяването на пандемията от коронавирус ще видят наплив от жители на Айова, търсещи помощ за проблеми с пиенето или наркотиците, които се засилиха на фона на самотата и безпокойството през изминалата година.

Пристрастяването процъфтява, когато хората са изолирани, казват експерти. За някой е по-лесно да скрие прекомерната употреба на алкохол или наркотици, когато е отделен от семейството, приятелите и колегите си.

Хората, изправени пред заплахи от заболяване, загуба на работа или отсъствие на близки, може да посегнат към бутилка, хапче или игла.

„Това е начинът, по който хората се справят със стресовите фактори в живота, а стресовите фактори са толкова значителни“, каза Джанет Арчър-Саймънс, изпълнителен директор на Съвета за злоупотреба с вещества в района, базиран в Сидър Рапидс. "Ако не виждаш светлина в края на този тунел - момче, може да е трудно да се справиш с всичко това."

Когато продажбите на алкохол в щата скочиха до рекорд през декември, някои жители на Айова реагираха с хитрости. Но други бяха обезпокоени да видят нарастване на пиянството в щат, който вече се бореше с едно от най-лошите нива на препиване в нацията.

„Много хора се забавляват с този доклад, но много други хора не се забавляват. Те са тези, които са статистиката в този доклад,” каза Бренда Илиф, вицепрезидент на клиничните услуги на Rosecrance Jackson Centers, агенция за лечение на зависимости, базирана в Сиукс Сити.

Прекомерното пиене често причинява здравословни проблеми, семейни раздори, правни проблеми и проблеми с работата.

И алкохолът не е единственият проблем на Айова.

Фаталните свръхдози с наркотици продължиха стабилно нарастване през 2020 г. Водещата причина за предозиране са опиоидите, като хероин, фентанил или болкоуспокояващи с рецепта.

Contents

EnglishIndonesianKoreanJapaneseRussianChinese (Simplified)